De Helmonder is de verliezer!

Op donderdag 5 november 2015 heeft de gemeenteraad gesproken over de begroting voor het jaar 2016. Deze vergadering is de ideale mogelijkheid voor de Helmondse politieke partijen om in het openbaar te vertellen wat ze met de stad voorhebben en waar ze met de stad naar toe willen.

Een simpele Helmonder zal dus denken dat alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s weer eens uit de la halen. Dat ze deze nog eens goed gaan bekijken en dan met name ‘hun stokpaardjes’ naar voren zullen brengen. Want het is toch zo dat de politieke partijen op basis van hun verkiezingsprogramma op het pluche zitten.

Maar helaas denk ik dat ik u moet teleurstellen. Niet de verkiezingsprogramma’s maar het coalitieakkoord van SP,  CDA, VVD, GL & HA ‘mensen maken de stad’ is het spoorboekje waar Helmond de komende jaren op zal gaan reizen.

In dat spoorboekje komen we onder meer tegen een bezuiniging van € 500.000 op de wijkaccommodaties, dus sluiting van de Terp terwijl de coalitie maar liefst 4.7 miljoen wel wil investeren in de Automotive Campus, 4 miljoen opzij wil zetten voor aanpassingen in het ambtelijk apparaat, 4.5 miljoen wil uitgeven in de komende drie jaren aan het stadslaboratorium en het stadsleerbedrijf. Van het stadsleerbedrijf en het stadslaboratorium is nu nog niet veel bekend maar wel is zeker dat na 2018 er 4.5 miljoen euro aan uit gegeven is zonder dat we weten wat er voor gerealiseerd is. Bij elkaar opgeteld zo’n slordige 13.2 miljoen euro waarvan je in alle oprechtheid af mag vragen of dit nu direct ‘de Helmonder’ ten goede zal komen.

Een deel van deze investeringen worden betaald uit het spaarpotje van Helmond. Uit dit spaarpotje wordt een kleine zes miljoen toegevoegd aan de reserves. Reserves die volgens Lokaal sterk gespaard zijn door zuinig te zijn en die bedoeld zijn om in mindere tijden wat ‘spek op de botten’ te hebben. Maar volgens het College is een potje van ruim 220 miljoen euro toch maar een mager potje en kan er geen extra geld naar de wijkaccommodaties. Het is heel simpel een kwestie van kiezen!

Gelukkig is er nog een klein lichtpuntje en wel de toezegging aan Lokaal sterk dat wethouder Stienen positief, opbouwend gaat meekijken naar de realisatie van een nieuwe kantine bij Speeltuin Helmond-West. Deze vraagt naast een grote eigen investering een bijdrage van € 250.000 om deze kantine, tevens de uitvalbasis voor het IVN te realiseren. Zo gaat er in elk geval nog iets van ons spaarpotje direct naar de inwoners van Helmond.

‘Mensen maken de stad’ zegt het coalitieakkoord maar Lokaal sterk ziet dat ‘de portemonnee’ in de dagelijkse praktijk de stad regeert en is dat nu wat de politieke partijen ons beloofd hebben in maart 2014?